Development of Management Practices for Sustainable Improvement of Dairy Goat Productivity in Tanzania

Abstract: 
This study was carried out to evaluate the performance of dairy goats introduced in rural areas of Babati and Kongwa districts, Tanzania. In addition, the study was aimed at developing good quality and cheap supplementary feed rations based on locally available feed resources for use by small-scale goat farmers. The diets tested were based on sunflower seed cakes (SFSC), Melia azedarach leaf meal (MLM) and Ficus spp leaf meal (FLM) as protein sources. These diets were fed to does for 90 days and their effect on milk production and growth performance of growers assessed. The average number of dairy goats per household was 7.45 in Babati and 4.25 in Kongwa. The main breeds kept in the villages were Toggenburg and Saanen. Lactation performance and reproductive performance of the two breeds were not significantly (P=0.05) different. Overall, lactation length, open period and dry period were 5.6, 3.7 and 1.9 months, respectively. Mean lactation milk yield was 254.0 l while average daily milk yield was 1.45 l/day. Age at first kidding and kidding intervals were 13.2 and 9.4 months, respectively. Lactating does supplemented with diets containing SFSC, MLM and FLM as protein sources produced significantly (P<0.001) more milk (3.11 – 3.77 l/day and total milk yield of 279.98 – 339.33 l) than those under farmers’ practice (1.94 l/day and total yield of 174.99 l). Similarly the weight gain (6.58 – 8.92 kg) and growth rate (72.67 – 119.89 g/day) of growers supplemented with the three diets were significantly higher than those under farmers’ practice (56.36 g/day and 5.09 kg mean weight gain). It is concluded that the performance of Toggenburg and Saanen under village conditions is not significantly different, implying that both breeds can be used for milk production in rural areas. Supplementation of the dairy goats with diets containing SFSC and MLM significantly improved the growth performance and milk production of dairy goats in rural.
Cette étude a été réalisée pour évaluer la performance des chèvres laitières introduites dans les zones rurales des districts de Babati et de Kongwa, en Tanzanie. En outre, l’étude visait à développer des rations alimentaires supplémentaires de bonne qualité et bon marché en fonction des ressources alimentaires localement disponibles pour l’utilisation par les petits éleveurs des chèvres. Les régimes alimentaires testés étaient basés sur des gâteaux de graines de tournesol (SFSC), la farine de feuilles de Meliaazedarach (MLM) et la farine de feuilles de Ficus spp (FLM) comme sources de protéines. Ces régimes alimentaires ont nourri les daines pour 90 jours et leur effet sur la production laitière et les performances de croissance des producteurs ont été évalués. Le nombre moyen de chèvres laitières par ménage était de 7,45 à Babati et 4,25 à Kongwa. Les principales races élevées dans les villages étaient Toggenburg et Saanen. La performance de lactation et celle de reproduction des deux races n’étaient pas significativement différentes (P = 0,05). Dans l’ensemble, la durée de lactation, la période d’ouverture et la période sèche étaient de 5,6, 3,7 et 1,9 mois, respectivement. Le rendement moyen de lait de lactation était 254,0 l alors que la moyenne de la production laitière journalière était de 1,45 l / jour. L’âge à la première mise-bas et des intervalles de mise-bas étaient 13,2 et 9,4 mois, respectivement. Les daines de lactation ayant des rations alimentaires supplémentaires contenant SFSC, MLM et FLM comme sources de protéines ont produit de façon significative (P d” 0,001) plus de lait (3,11 à 3,77 l / jour et une production laitière totale de 279,98 à 339,33 l) que celles sous la pratique des agriculteurs (1,94 l / jour et une production laitière totale de 174,99 l). De même, le gain de poids (6,58 à 8,92 kg) et le taux de croissance (de 72,67 à 119,89 g / jour) des producteurs avec comme suppléments les trois régimes alimentaires, étaient significativement plus élevés que ceux sous la pratique des agriculteurs (56,36 g / jour et 5,09 kg comme gain de poids moyen). Il est conclu que la performance du Toggenbourg et du Saanen dans les conditions du village n’est pas significativement différente ; ce qui implique que les deux racespeuvent être utilisées pour la production du lait dans les zones rurales. La supplémentation des chèvres laitières avec des régimes alimentaires contenant SFSC et MLM a considérablement amélioré la performance de croissance et de la production de lait de chèvres laitières dans les régions rurales.
Language: 
English
Extended abstracts submitted under Enhancing Livestock Productivity
Date of publication: 
2012
Country: 
Region Focus: 
East Africa
Collection: 
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Printed resource
Publisher: 
Notes: 

The 2012 RUFORUM Biennial Conference is the third in the series. The main objective of the Biennial conferences is to provide a platform for agricultural research for development stakeholders in Africa and beyond to actively exchange findings and experiences, while at the same time learning lessons towards improving performance of the agricultural sector and ultimately people’s livelihoods. The biennial conference is RUFORUM’s most comprehensive meeting for the diversity of stakeholers in agriculture. It is especially dedicated to graduate students and their supervisors, grantees in RUFORUM member universities and alumni. It is a platform for peer review, quality control, mentorship, networking and shared learning. The third Biennial Conference was attended by 657 participants.This record contains an extended abstract accepted under Enhancing Livestock Productivity