The 2012 RUFORUM Biennial Conference is the third in the series. The main objective of the Biennial conferences is to provide a platform for agricultural research for development stakeholders in Africa and beyond to actively exchange findings and experiences, while at the same time learning lessons towards improving performance of the agricultural sector and ultimately people’s livelihoods. The biennial conference is RUFORUM’s most comprehensive meeting for the diversity of stakeholers in agriculture. It is especially dedicated to graduate students and their supervisors, grantees in RUFORUM member universities and alumni. It is a platform for peer review, quality control, mentorship, networking and shared learning. The third Biennial Conference was attended by 657 participants. This record contains an extended abstract accepted under the theme of Cross Cutting Fields.
Impact of Farm-Gate Price on Food Security in Ludewa District of Iringa Region, Tanzania
Abstract:
Tanzania is not drought prone, but food insecurity in the country
is both transitory and chronic in nature. Agriculture which is
the backbone of the country’s economy is the main sector that
can solve the problem of food insecurity especially through the
production of maize (Zea mays). In Tanzania, maize is a staple
food crop, its shortage is equated to food shortage. Ludewa
district which is the study area is part of the Southern Highlands
of Tanzania which is a famous zone for maize production.
Enhancing maize production in this zone has great potential to
minimise the problem of food insecurity in Ludewa district and
other areas with food deficit like coastal and Dar es Salaam
regions. Apart from technical issues, this requires well
functioning markets which lower transaction costs hence
relatively high producer price that stimulates maize production
and low consumer price that will facilitate the accessibility of
food by consumers. Many studies have been undertaken to
analyse the factors for food insecurity but with limited attention
to producer’s price (farm-gate price) as one of the factors. In
this study, the logistic regression model was estimated to quantify
the influence of farm-gate price on farm households’ food
security. The result indicated that the lower the producer price
the higher the likelihood of food insecurity. Other factors that
exhibited significant influence on farm households’ food security
are; size of family, land planted with crops and quantity of maize
produced.
La Tanzanie n’est pas sujette à la sécheresse mais l’insécurité
alimentaire dans le pays est à la fois transitoire et chronique en
nature. L’agriculture, qui est l’épine dorsale de l’économie du
pays est le principal secteur qui peut résoudre le problème de
l’insécurité alimentaire, en particulier par la production du maïs
(Zea mays). En Tanzanie, le maïs est une culture alimentaire
de base, sa pénurie est assimilée à la pénurie alimentaire. Le
district de Ludewa qui est la zone d’étude, fait partie de régions montagneuses du Sud de la Tanzanie qui est une zone favorable
pour la production de maïs. L’amélioration de la production du
maïs dans cette zone a un grand potentiel pour réduire le
problème de l’insécurité alimentaire dans le district de Ludewa
et d’autres régions de déficit alimentaire, comme les régions
côtières et Dar-es-Salaam. Outre les problèmes techniques, ceci
nécessite le bon fonctionnement des marchés qui abaissent les
coûts de transaction, par conséquent le prix des producteurs
relativement élevé qui stimule la production du maïs et le bas
prix à la consommation qui à son tour facilitera l’accessibilité
de la nourriture par les consommateurs. De nombreuses études
ont été menées pour analyser les facteurs de l’insécurité
alimentaire, mais avec peu d’attention au prix du producteur
(prix à la sortie de l’exploitation) comme l’un des facteurs. Dans
cette étude, le modèle de régression logistique a été estimé pour
quantifier l’influence du prix à la sortie de l’exploitation sur la
sécurité alimentaire des ménages d’agriculteurs. Les résultats
ont montré que la baisse du prix du producteur entraine la hausse
de la probabilité de l’insécurité alimentaire. Parmi les autres
facteurs qui ont montré une influence significative sur la sécurité
alimentaire des ménages d’agriculteurs figurent: la taille de la
famille, les terres consacrées à des cultures et la quantité de
maïs produite.
Language:
English
Extended Abstract for Cross Cutting Fields
Date of publication:
2012
Country:
Region Focus:
East Africa
Collection:
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Agrovoc terms:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Form:
Printed resource
Publisher:
Notes: