The Risk of Feed and Milk Contamination by Mycotoxins on Smallholder Dairy Farmers in Kenya

Abstract: 
Mycotoxins are toxic secondary metabolites produced by fungi in warm environments. Due to the warm climate highly favourable for growth of moulds, the threat of mycotoxin poisoning (livestock and human) is real and of major concern in Kenya. This is further compounded by the general preference for foods that are highly susceptible to mycotoxins contamination. This paper attempts to highlight the risk of mycotoxin contamination of dairy feeds and products’ serious animal and human health implications. Available information clearly indicates that, aflatoxin is one of the most widely occurring and dangerous of all mycotoxins known. The term aflatoxin refers to a closely related group of metabolites produced by toxigenic strains of Aspergillus flavus and A. parasiticus. Aflatoxins are potent carcinogenic, mutagenic, teratogenic, and immunosuppressive agents. Four different aflatoxins, B1, B2, G1 and G2, have been identified with M1 (a metabolite of B1) being the most toxic. Their contamination of agricultural feed grains poses a serious threat worldwide. Although occurrence and magnitude of mycotoxin contamination varies with geographical and seasonal factors and also with the conditions under which a food or feed crop is grown, harvested, and stored, those grown under tropical and subtropical conditions are more prone to contamination than those in temperate regions due to favourable humidity and temperaturelevels for mould growth (10 – 40oC, pH range of 4 – 8 and above 70% equilibrium relative humidity). Incidences of mycotoxin poisoning are more common on smallholder farms due to lack of appropriate control skills and knowledge. Dairy cattle on these farms often get poisoned as result of continuous exposure to contaminated feeds. Virtually all feeds are susceptible to mycotoxin contamination, so long as conditions permit mould colonisation. Poor storage and the general tendency to offer mouldy feed resources (protein supplements, poultry manure, cereal grains and crop residues) to livestock are the primary factors exacerbating mycotoxin related risks on smallholder farms in Kenya. Because of the greater rolethey play as milk producers, control of mycotoxins in dairy diets on smallholder farms would not only reduce the likelihood of livestock poisoning, but also significantly improve public health and consumer confidence, with positive impact on economic returns at household level.
Les mycotoxines sont des métabolites secondaires toxiques produits par des champignons dans des environnements chauds. Suite au climat chaud très favorable à la croissance des moisissures, la menace d’intoxication par les mycotoxines (bétail et humain) est réelle et de préoccupation majeure au Kenya. Cette situation est davantage aggravée par la préférence générale pour les aliments qui sont très sensibles à la contamination des mycotoxines. Cet article tente de mettre en évidence le risque de contamination par les mycotoxines des produits laitiers et les sérieuses implications pour la santé humaine et animale de ces produits. Les informations disponibles indiquent clairement que, l’aflatoxine est l’une des plus largement répandue et dangereuse de toutes les mycotoxines connues. Le mot aflatoxine se réfère à un groupe étroitement lié de métabolites produits par des souches toxinogènes d’Aspergillus flavus et A. parasiticus. Les aflatoxines sont de puissants cancérogènes, mutagènes, tératogènes, et des agents immunosuppresseurs. Quatre aflatoxines différentes, B1, B2, G1 et G2 ont été identifiées avec M1 (un métabolite de B1) étant la plus toxique. Leur contamination des céréales fourragères agricoles constitue une grave menace dans le mondeentier. Bien que la fréquence et l’ampleur de la contamination par les mycotoxines varient en fonction de facteurs géographiques et saisonniers, et aussi avec les conditions dans lesquelles une culture vivrière ou fourragère est cultivée, récoltée et stockée, celles qui sont cultivées dans des conditions tropicales et subtropicales sont plus sujettes à la contamination que celles des régions tempérées en raison de l’humidité et des niveaux de température favorables à la croissance de moisissure (10 - 40 ° C, gamme de pH de 4 à 8 et l’humidité relative d’équilibre au-dessus de 70% ). Les incidences de l’intoxication par les mycotoxines sont plus fréquentes dans les petites exploitations agricoles suite au manque de capacités de contrôle et de connaissances appropriées. Les vaches laitières dans ces fermes sont souvent empoisonnées à la suite d’une exposition continue à des fourrages contaminés. Pratiquement tous les aliments sont sensibles à la contamination par les mycotoxines,tant que les conditions permettent la colonisation par la moisissure. Les mauvaises conditions de stockage et la tendance générale à offrir des ressources alimentaires moisies (des suppléments de protéines, du fumier de volaille, des céréales et les résidus de culture) au bétail sont les principaux facteurs aggravant les risques liés aux mycotoxines dans les petites exploitations agricoles au Kenya. En raison du plus grand rôle qu’elles jouent en tant que producteurs de lait, le contrôle des mycotoxines dans les aliments laitiers de petites exploitations agricoles permettrait non seulement de réduire le risque d’empoisonnement du bétail, mais aussi d’améliorer considérablement la santé publique et la confiance des consommateurs, avec un impact positif sur le rendement économique au niveau des ménages.
Language: 
English
Extended abstracts submitted under Food Science and Value Addition
Date of publication: 
2012
Country: 
Region Focus: 
East Africa
Collection: 
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Additional keywords: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Printed resource
Publisher: 
Notes: 

The 2012 RUFORUM Biennial Conference is the third in the series. The main objective of the Biennial conferences is to provide a platform for agricultural research for development stakeholders in Africa and beyond to actively exchange findings and experiences, while at the same time learning lessons towards improving performance of the agricultural sector and ultimately people’s livelihoods. The biennial conference is RUFORUM’s most comprehensive meeting for the diversity of stakeholers in agriculture. It is especially dedicated to graduate students and their supervisors, grantees in RUFORUM member universities and alumni. It is a platform for peer review, quality control, mentorship, networking and shared learning. The third Biennial Conference was attended by 657 participants.This record contains an extended abstract accepted under the theme of Food Science and Value Addition