Sorghum Breeding for Improved Productivity, Nutrition and Industrial Use

Abstract: 
Sorghum and cereals in general are staple cereals consumed predominantly with little value addition. Consequently, these crops yield low remunerability in the economy of Uganda and many similar countries. The value of cereals such as sorghum can be increased if key technical and socio-economic debilitating factors are addressed. Cereals in general could have multiplier effects to the economy, improving food security, incomes, livelihoods as well as food sovereignty. For eastern and southern Africa, investing in specific staples especially sorghum can help increase required agricultural gross domestic growth (Ag GDP) needed to move millions out of poverty and meet food security targets. Sorghum production in eastern Africa is never the less low, with an annual productivity decline of about -7%. The purpose of our research team is to develop specialized sorghum and maize-based technologies, in order to reduce food and nutrition insecurity, widen the market opportunities and sustainably use natural resources for production. The programme engages both graduate students and university-based researchers from the south as well as in north to generate innovations need to improve functionality of the sorghum value chain in Uganda and eastern Africa in general. Equally important, is the engagement of communities in partnership via the Community Action Research Project (CARP) of RUFORUM. Our research for development (R4D) activities are harnessing advances in cereal research and a combined use of participatory and socioeconomic research approaches to innovate. Through these engagements, new lines for breeding purposes, as well as pipeline varieties are underway. Pioneering research is also generating novel lines that are being evaluated for use in the development of value added products. Details of these outputs and their implications for university based research for development programmes are discussed.
Le sorgho en particulier et les céréales en général sont des cultures de base consommées principalement avec une faible addition de valeur. Par conséquent, ces cultures donnent une remunérabilité faible dans l’économie de l’Ouganda et de nombreux pays similaires. La valeur des céréales telles que le sorgho peut être augmentée si les principaux facteurs techniques et socio-économiques débilitants sont adressés. Les céréales en général pourraient avoir des effets multiplicateurs sur l’économie, l’amélioration de la sécurité alimentaire, les revenus, les moyens de subsistance ainsi que la souveraineté alimentaire. Pour l’Afrique de l’Est et du Sud, investir dans les cultures de base spécifiques, en particulier le sorgho, peut aider à l’accroissement requis du produit intérieur brut agricole (PIB Ag) nécessaire pour faire sortir de la pauvreté des millions de personnes et atteindre les objectifs de sécurité alimentaire. La production du sorgho en Afrique de l’Est est pourtant faible, avec une baisse de productivité annuelle d’environ 7%.Le but de notre équipe de recherche est de développer des techniques spécialisées basées sur le sorgho et le maïs, afin de réduire l’insécurité alimentaire et nutritionnelle, élargir les opportunités du marché et l’utilisation durable des ressources naturelles pour la production. Le programme incite les étudiants diplômés et les chercheurs universitaires du Sud, ainsi que du Nord de générer le besoin d’innovations pour améliorer la fonctionnalité de la chaîne de valeur du sorgho en Ouganda en particulier et en Afrique orientale en général. Tout aussi important est l’engagement des communautés en partenariat par le biais du Projet de Recherche - Action Communautaire (CARP) du RUFORUM. Notre recherche pour les activités de développement (R4D) constitue des progrès en matière de recherche sur les céréales et une utilisation combinée des approches de recherche participative et socio-économiques pour innover. Grâce à ces engagements, de nouvelles lignes pour des buts de reproduction, ainsi que d’autres variétés de lignes sont en cours. La recherche de pointe est en train également de générer de nouvelles lignes qui sont évaluées pour être utilisées dans le développement de produits à valeur ajoutée. Les détails de ces résultats et leurs implications pour la recherche universitaire pour les programmes de développement sont discutés.
Language: 
English
Extended Abstract for Crop Improvement
Date of publication: 
2012
Country: 
Region Focus: 
East Africa
Collection: 
RUFORUM Conferences and Workshops
Licence conditions: 
Open Access
Form: 
Printed resource
Publisher: 
Notes: 

The 2012 RUFORUM Biennial Conference is the third in the series. The main objective of the Biennial conferences is to provide a platform for agricultural research for development stakeholders in Africa and beyond to actively exchange findings and experiences, while at the same time learning lessons towards improving performance of the agricultural sector and ultimately people’s livelihoods. The biennial conference is RUFORUM’s most comprehensive meeting for the diversity of stakeholers in agriculture. It is especially dedicated to graduate students and their supervisors, grantees in RUFORUM member universities and alumni. It is a platform for peer review, quality control, mentorship, networking and shared learning. The third Biennial Conference was attended by 657 participants.  This record contains an extended abstract accepted under the theme of Crop Improvement.